Konzervatív, kemény és szabadszájú írások

Károly szerint a világ

Károly szerint a világ

Törvényszerű-e Bajnai bukása?

2013. június 21. - A világ szerintem

Röviden szólva: igen. Miért? Röviden szólva: mert eddig minden politikai játszmájába belebukott.  És most sem áll túl fényesen, sőt, igazából már politikai kómában van (lásd: Bajnai kómában van, a gépek tartják életben).

Bajnai tulajdonképpen Fletó és Kóka útját követve került a politikába. Az államtól és a kiszolgáltatott kisemberek tömegétől lenyúlt milliókkal (milliárdokkal) fölvértezve azt gondolta, hogy mindenkin átgázolva ölébe hullik a hatalom is. Nos, egyre inkább úgy tűnik, hogy a politika ennél azért bonyolultabb világ. Még Magyarországon is.

Fletó strómanjaként

Fletó anno bevette a csapatába. Mármint a gazdasági csapatába. Együtt készülődtek arra, hogy megvegyék az MSZP-t. Aztán a Medgyessy megbuktatása utáni káoszból a zavarosban való halászást kiválóan ismerő Fletó jól jött ki. Kormányra kerülve azt hitte, megvette magát a pártot is. Tévedett. Nem látványos, de mindkét felet felőrlő állóháború kezdődött, amelybe egy idő után Fletó Bajnait is bevonta. Őt szemelte ki utódjául, amikor nyilvánvaló volt, hogy pozíciója tarthatatlan. Bajnai tehát ennek megfelelően emelkedett a kormányranglétrán, de elismerést nem tudott kivívni, sem politikai, sem gazdasági értelemben. Mindenki annak nézte, ami: strómannak tekintették, Fletó strómanjának. Mint önálló politikus tehát már a kezdet kezdetén megbukott.

Amikor végül Fletó távozásra szánta el magát, nem lehetett egyszerűen átvinni az utódlást. Sem a szocik nem tapsikoltak Bajnainak, sem a piacok. Ekkor kezdődött a nagy miniszterelnök-kereső káosz, amelynek végén a zavarosban való halászást szintén kiválóan ismerő Bajnait belökdösték a kormányfői bársonyszékbe. Önállóan nem sikerült neki ez sem, ebbe a politikai feladatba is belebukott.

Bukás bukás után

Azzal tolták le a szocik torkán, hogy „szakértői kormányzásával” egy év alatt annyit javít a helyzeten, hogy elkerülhető lesz Orbán kétharmados győzelme. Ám sem politikai tapasztalata, sem hátországa, sem tehetsége nem volt, így kormányfői „munkássága” kimerült a külföldi tanácsadók által sugalmazott döntésekben. Amit persze külföldön lelkesen megtapsoltak a megbízók, ám a totális bukást hozta a szociknak 2010-ben. Bajnai tehát ismét megbukott, mint politikus.

Két évre ki is vonták a forgalomból, hogy sikerüljön elfelejtetni a nagy buktát, de a visszatérésének előkészítése ismét csak kudarc volt politikai szempontból. Hiába igyekeztek felsrófolni a várakozást, a visszatérésének bejelentése körüli hercehurca jobbára inkább nevetséges volt, főképp az egykori főnök, Fletó beszólásai miatt. Ezzel el is játszotta a berobbanás lehetőségét és egy sima kis hírecske lett belőle.

Úgy tűnt, megpróbál szabadulni Fletó gyámságától, de az elmúlt egy év alatt ez sem sikerült megoldania. Mondogat ugyan olyanokat, hogy „se öszödi beszédre, se felcsúti vezérre nincs szükség”, ugyanakkor soha sem mer nyíltan konfrontálódni egykori főnökével, mi több, a háttérben sokáig azon dolgozott, hogy az mszp vegye be a dk-t az együttműködésbe. Na, ebbe a politikai manőverbe is belebukott.

Megpróbálta egy ideig a párharcokon felülemelkedő szakértő képét megrajzolni, de ehhez olyan idióta társakat választott, mint a drogos vezér, a millás hőbörgők, meg az ájfonos hahás tüntetők. Minden megnyilatkozását hiteltelenné tették. Törvényszerű volt e tervének a bukása is.

Hiába próbált pártot lopni

Legnagyobbat azonban a politikai térszerzésben esett pofára. Parlamenti párt híján elég marginális a lehetősége, ezért megpróbált – kivételesen politikai értelemben – lopni egyet. Mindent egy lapra feltéve vásárlással, zsarolással próbálta elfoglalni az LMP-t. Kellett volna a párt parlamenti lehetősége, a szervezeti háttere, az adatbázisa és főképp az állami támogatása. Ígért, vett, fenyegetőzött, zsarolt, de még így sem sikerült ellopnia a pártot Schiffer Andráséktól. Kétszer futottak neki az ostromnak, és hiába voltak számosan a „várvédők”között árulók, fizetett ügynökök, mindkétszer véres fejjel voltak kénytelenek eltakarodni. Újabb, totális politikai bukás.

Ezzel a háttérrel próbálta meg magát beleerőltetni az ellenzéki vezér képébe és székébe. Ám a szocik nem azért dobták ki Fletót, hogy most megtegyék vezérnek silányabb utánzatát. Bajnai utolsó lehetőségként külföldi kapcsolataihoz futott segítségért. Egy látszatmegállapodást ugyan sikerült a média előtt eljátszani, de az egyre valószínűtlenebb, hogy az mszp támogatottságnak felét fölmutatni tudó Bajnai - akik még a pártjának elnevezésével is jól pofára esett – miniszterelnök-jelölt lehet, legalábbis összefogásban szinte kizárt. Ha nem lesz baloldali összeborulás - ami egyébként valószínűtlen, hogy ne legyen - akkor Bajnai maximum a saját pártjának, biztos bukásra ítélt miniszterelnök-jelöltje lehet.

Eddig tehát Bajnai politikai osztályzatai csupa bukást mutatnak és semmi jele annak, hogy a trend megtörne.

A bejegyzés trackback címe:

https://karolyvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr585372539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szevasztok 2013.06.22. 00:08:32

"Hiába próbált pártot lopni"

Hát a jelenlegi állás szerint az E14 bekerül a parlamentbe, míg a neki oly nagyon ellenálló maradék LMP meg a "gyámjának" a pártja a DK se nagyon.

Szóval a "csupa bukás" az egy elég elbizakodott kijelentés...

Nero Bianco 2013.06.22. 00:11:33

Ennyi sületlenséget.
:))))

barkaba 2013.06.22. 05:42:59

Az volt a bolond, aki pénzelte az indulását. Se nem új (már lejáratódott), se nem tiszta, miért is választanák őt Orbán helyett? Amerikában jobban körülnézhetnének, mielőtt támogatni kezdenek valakit. Megvan rá a pénzük is, személyi állományuk is. Persze, ha nem annyira fontos........

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.22. 07:43:36

@Szevasztok: mire alapozod ezt a jelenlegi állás szerintet?!

psr6 2013.06.22. 09:19:26

Juj. Ahonnan ezt írták, ott elég sok a düh és szorongás. Mi lesz itt megírva pont egy év múlva? Beírtam a naptáramba, visszanézek a blogba majd 2014.06.22-én :)
üdv: Robert

is 2013.06.22. 09:21:57

@poszt: "Fletó anno bevette a csapatába. Mármint a gazdasági csapatába. Együtt készülődtek arra, hogy megvegyék az MSZP-t"

Gyurcsány 2002-től Medgyessy kormányának tagja. 2004-től már miniszterelnök, és legkésőbb az őszödi beszédtől akarja az MSZP-t megreformálni, szerinted megvenni. Bajnai a 2006-os választások után lesz nem miniszter, kormánytag, hanem NFÜ vezető. 2007-től lesz csak miniszter. Szóval netto 5-6-8 évet simán átugrottál, egybevontál. Egyelőre annyit mondunk, hogy beleszaladtál egy pofonba, és jót röhögünk rajtad. Ha még egyszer előfordul, hogy ilyen marhaságokkal próbálkozol, akkor komolyabban is be fogunk szólni.

Szép dolog az emlékezés, de még szebb az álmodozás. Igen, ilyen messzeségből már az álmok elnyomják az emlékezést, ha valakinek nincs igénye a tényeknek még egyszer utánajárni, mielőtt ilyen hülyeségeket kiöklendezne magából.

És ez még csak az első mondat volt.

(már csak) sikolyok 2013.06.22. 11:35:13

Ez aztán az alternatív univerzum! :D Csak a tények be ne zavarjanak, mi?! Valóban kemény vagy, csávókám. Annyira, hogy egy teljes, végzős pszichológus-évfolyam megírhatná belőled a szakdolgozatát. Nacsövi, további kellemes létezést. XD XD

Szevasztok 2013.06.22. 14:22:04

@doggfather: a közvéleménykutatási adatokra.

toroloco 2013.06.22. 14:32:09

A long time ago in a galaxy far, far away where psychoactive drugs were handed to loonies without restriction...

galicius 2013.06.22. 15:55:42

Jó pofára fog esni mindenki,kivéve azokat,akik majd a Jobbikra fognak szavazni.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.06.22. 16:03:17

A sok személyeskedő poszt után azt mondom, Károly jól látja az E14 helyzetét. Ordít az egér, valójában nincsen hálózatuk, a közös program kimerül a "dögöljön Orbánban" és kemény csörték lesznek még a pozíciókért. Az igazi kérdés, hogy lesz e alkotmányos jobboldali összefogás Orbánnal és a Jobbikkal szemben.

Tökibá 2013.06.22. 16:05:16

Ha ilyen jó a helyzet, mifaszért sípoltok, cicu?
:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.23. 07:55:54

@Szevasztok: amiket ők rendelnek azokon vannak eredményeik, amiket nem azon már kevésbé...
süti beállítások módosítása