Konzervatív, kemény és szabadszájú írások

Károly szerint a világ

Károly szerint a világ

Ki lesz a következő Pápa?

Van-e értelme találgatni?

2013. február 22. - A világ szerintem

Eleinte bosszantott, de most már csak derülök azokon a híreken, amelyeket közzétesz a média arról, hogy ki lesz a következő Szentatya. Van pápatotó és minden magára valamit adó lap/portál elemzéseket és életrajzokat közöl a szerintük esélyes pápajelöltekről. (A kedvencem a hvg Erdő Péter pályaképét "bemutató" írása, amely nagy része nem is róla szól, hanem az egyházat szapulja) De mindezek nem mások, mint találgatások. A kérdés, hogy ki lesz az új pápa, nem élő kérdés! Már eldőlt!

De van-e értelme találgatni?  

Van. Igaz, nem túl sok. Még annyi értelme sincs, mint találgatni, hogy győz-e legalább három góllal a BL visszavágón a Barca a Milan ellen. Lehet érvelni egyik és másik mellett, aztán végül úgyis a két csapat pályára lépő huszonegynehány játékosa dönt. Az elemzők, szakértők, jósok meg kívülről nézik az egészet. Nagy valószínűséggel persze biztosan lesz, akinek bejön a jóslata, de az pusztán csak a véletlen műve.

Nos, anélkül, hogy profanizálni akarnék, a pápaválasztásnál is ez a helyzet. Jöhet bármilyen szakértő, jól értesült bennfenntes, dönteni azok a bíborosok fognak, akik bevonulnak a konklávéra. Persze, míg a Barca és a Milan játékosok szinte életre-halálra játszanak majd, addig a bíborosok egy már megszületett döntést tesznek hivatalossá.

A Katolikus Egyház - bár nem szokták ezt nagyon emlegetni - jelenleg a világ egyik legrégebbi, folyamatosan működő szervezete. És minden bizonnyal a legnagyobb. S mint ilyen, nagyon jól szervezett. A szervezet csúcsát jelenti az a 116 bíboros, akik pápaválasztó konklávén döntenek. És nagy valószínűséggel, legalábbis a logika azt diktálja, hogy a többségük már most tudja, hogy ki lesz az új pápa.

Az, hogy olasz-lobbiról, meg Erdő Péter pápai esélyeiről írnak, nem más, mint a média szenzációhajhászása. Azt mutatja, hogy semennyire sem ismerik sem az Egyházat, sem XVI. Benedek pápát.

Nem történik véletlenül semmi

Az 1978-as események a két pápaválasztással és a II. János Pál pápa megválasztása előtti bizonytalansággal, tanácstalansággal megmutatták, hogy ebben is rendet kell tenni. Nem véletlenül született új szabályozás a pápaválasztásról és nem véletlenül nevezett ki számos új, sokszor meglepő bíborost (köztük Erdő Pétert) II. János Pál. Hosszútávon gondolkodó vezető volt, aki nem csak a saját utódjáról, hanem - a későbbi XVI. Benedekkel közösen - a további utódról is "döntött".

A II. János Pál halála utáni események azt tükrözték, hogy elhalóban vannak, ha voltak egyáltalán a lobbik, és a bíborosok többsége engedelmeskedett a Szentatyának tett ígéretnek, azaz nagyon rövid idő alatt trónra emelték a kijelölt utódot, Joseph Ratzingert. 

Alig hihető, hogy most másképp történne. XVI. Benedek nagyon logikusan gondolkodó, precíz ember, mérhetetlen felelősségtudattal. Egyszerűen képtelen lett volna bizonytalanságba taszítani az Egyházat. Akkor mondott csak le, amikor biztos lehetett benne, hogy a bíborosok a Konklávén is követik a kijelölt utat. 

Lehet tehát találgatni, hogy olasz lobbi vagy a latin-amerikai, esetleg az afrikai hogyan lép szövetségre, de a valóságban egészen másként történnek a dolgok.

Rövid pápaválasztás lesz és olyan embert fognak a pápai trónra emelni, aki követi a II. János Pál és XVI. Benedek által kijelölt - sokak által konzervatívnak tartott - irányt. (Hál Istennek!)  Ez persze lehet olasz és lehet akár Erdő Péter is...

A kérdésre már rég megszületett a válasz

Jellemző, hogy a sok szakértő, bennfennetes, jósló kuruzsló mellett alig-alig szólal meg a 116 bíboros közül bármelyik is. Nem véletlenül. Ez az ő ügyük, amelybe a külvilágnak - kiváltképp a médiának - nincs beleszólása. (Hál Istennek!)

Akik megszólaltak a bíborosok közül, azok viszont egészen egyértelműen beszéltek. Egy amerikai bíboros nyers egyszerűséggel (hogy az amerikai újságírók is fölfogják amit mond) közölte, hogy aki őt esélyesnek mondja, az marihuanát szívott. Egy másik, mexikói bíboros pedig arról nyilatkozott, hogy a következő pápa sem fog engedni az Egyház lényegi kérdéseiben, azaz a cölibátus, a nők pappá szentelése és az abortusz ügyében. (Hál Istennek!)

A nagy kérdésre tehát, hogy ki lesz a következő pápa, már rég megszületett a válasz, de ezt csak akkor közlik a világgal, miután felszállt a fehér füst.  

A hívők számára pedig minden esélylatolgatást időpocsékolás és fölösleges olvasgatni, hiszen a Konklávé a Szentlélek segítségével dönt. A Szentlélek pedig felettébb ritkán nyilatkozik meg "vatikáni szakértőknek", bennfennteseknek, "szakújságíróknak". 

A bejegyzés trackback címe:

https://karolyvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr375098282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása