Konzervatív, kemény és szabadszájú írások

Károly szerint a világ

Károly szerint a világ

Lehet-e Erdő Péter az új pápa?

2013. március 12. - A világ szerintem

Lehet, de nem valószínű.

És most nem a hamis Malakiás próféciákra gondolok.... Elsősorban azért nem, mert magyar. A Magyar Katolikus Egyház nem az erős egyházak közül való. Lehet ezért hibáztatni a mostani vezetőjét, csak nincs igaza az őt hibáztatóknak. A magyar társadalom ilyen, egyszerűen mindig a könnyebbnek tűnő utat választjuk, és a többségnek úgy tűnik, könnyebb út vezet a plázákba, mint a templomokba. A Mammonhoz vezető út csillogóbb, mint a Golgotára vezető poros út.A rendszerváltás utáni Magyar Katolikus Egyház megtett minden tőle telhetőt, de egyelőre még Mammon az úr a magyarok többségének lelkében. És ez nem jó ajánlólevél Erdő Péter számára, még akkor sem, ha nem ő tehet róla.

Másrészt azért jelenthet gondot, hogy magyar, mert a szláv bíborosok egészen biztosan elutasítják az ő trónra emelését. Nem is kell részleteznem, hogy miért. Elég csak a kassai plébános esetére utalnom, aki "szentbeszédében" azt üvöltötte a magyar hívek arcába, hogy vigyék már haza Rákóczi holttestét.

Azért sem célszerű az Erdő Péter esélyeiről zengedező média és facebookos "hívő"sereg, mert túl nagyok az elvárások, és így - ha nem ő lesz - túl nagy lesz a csalódás is. Az ember már csak ilyen... Sokan képtelenek lesznek elfogadni, hogy nem a - szerintük - legmegfelelőbb bíborosból lett pápa és ez csak újabb adu lesz a Katolikus Egyház ellen a mindenféle ősmagyar idiótaságok és keletei katyvaszos ostobaságok felé fordulók kezében.

De, tételezzük föl, hogy a Szentlélek segítségével mégis Erdő Péter lesz az új pápa. 

Attól tartok, hogy ebben az esetben egyesek csalódása még nagyobb lesz. Ha ugyanis megválasztják pápának Erdő Pétert, onnantól fogva ő elsősorban pápa, másodsorban katolikus és csak harmadsorban magyar. XVI. Benedek egyenesen így fogalmazott: amikor pápává választották, teljesen megszűnt a magánélete. Onnantól fogva ő Péter utódja, az Egyház kormányosa, nem pedig a magyar hívők képviselője. 

Akik tehát azt várják, hogy - ha őt választják - Erdő Péter a pápai tekintélyével hatással lesz Magyarország életére, netán a határon túli magyar hívők számára gyorsan kedvező döntéseket hoz, nos azok nagyon csalódottak lesznek. Erdő Péter, pápaként egyszerűen nem képviselheti a magyarok ügyét, ez a péteri szolgálat ugyanis nem erről szól.

És végül: van-e, ami erősíti az esélyeit? Igen. a tudása, a habitusa, a kapcsolatrendszere, szerethető személyisége és az, hogy európai. Meggyőződésem, hogy a következő pápának is európainak kell lennie. Kontinensünkön a hit élethalálharcot vív a már emlegetett Mammonnal és a muzulmán hordákkal. Ha nem egy Európát jól ismerő, európai bíborosból lesz pápa, akkor az sokak számára azt üzeni, hogy a Katolikus Egyház lemondott Európáról. Ez pedig a vég kezdete lenne. De - hitem szerint - nem így fog történni.

A bejegyzés trackback címe:

https://karolyvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr615129000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása